Navigácia

  • 2 % z daní

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    opäť máte možnosť 2 %  svojich  daní zaplatených v roku 2023 darovať  organizácii, ktorú si sami vyberiete. Ak chcete podporiť aktivity našej školy, je to možné prostredníctvom OZ Delfín v Trenčíne, ktoré pracuje v ZŠ, Kubranská 80, Trenčín. V tomto roku OZ Archa nemôže prijímať 2 % z dane, preto je potrebné poukázať venovanú sumu iba na účet OZ Delfín. Získané  financie budú použité v plnej miere  na podporu aktivít našich žiakov, na mimoškolskú činnosť, cestovné na súťaže, pracovné zošity, odmeny pre úspešných  žiakov a ďalšie vzdelávacie či voľnočasové aktivity, či zlepšovanie technického vybavenia školy. 

    Aktuálne tlačivo nájdete na našej stránke v záložke 2 % - Delfín.

    Vopred ďakujeme za Vami venované prostriedky.

     

    Mgr. Milan Marton

                                      

  • Deň rodiny 2024

  • Farebný týždeň zdravia

  • Projekt Erasmus

         V roku 2024 sme mali jedinečnú príležitosť zapojiť sa do projektu Erasmus. Oblasti, v ktorých sme sa mohli vzdelávať, boli nasledovné - Metóda CLIL, Zelená škola, Prevencia šikany, Škola života ako súčasť inštitucionálneho vzdelávania a dobrovoľníctva, Neuroveda, Prevencia vyhorenia, Management triedy, Trieda bez hraníc a mnohé ďalšie. Školenia prebiehali v krásnych krajinách ako je Tenerife – Kanárske ostrovy, Sardínia, Dánsko. Okrem vzdelávania sme teda mali jedinečnú príležitosť spoznávať inú kultúru, precvičiť si schopnosti anglického jazyka, ochutnať lokálne jedlá a nadobudnúť nové priateľstvá.

         Počas dní, ktoré sme absolvovali na našom školení, sme sa venovali nespočetnému množstvu tém, ktoré boli zamerané na rozšírenie našich vzdelávacích perspektív a kultúrnej rozmanitosti. Každý deň priniesol veľa hier, zážitkov a skúseností. Každá oblasť vzdelávania bola pre nás obohacujúca.

         Na kurze neurovedy sme získali zaujímavé informácie o tom, ako funguje ľudský mozog. Pochopili sme jedinečnosti fungovania CNS u detí, ale aj dospelých. Snažili sme sa o doplnenie a zefektívnenie  komunikácie, zamerali sme sa na spoluprácu s deťmi a ich rodičmi.

         Tiež sme sa rozprávali o tom, ako vytvoriť bezpečnú klímu v triede a dospeli sme k tomu, že jednou zo základných podmienok vzdelávania je schopnosť vytvárania dobrých vzťahov medzi učiteľmi a žiakmi a taktiež medzi spolužiakmi v triede či v škole.

         V téme o vyhorení sme si pomocou aktivít osvojovali rôzne spôsoby, ako predísť vyhoreniu. Na kurze sme sa venovali analýze a rozpoznaniu symptómov, ktoré môžu k psychickému aj fyzickému vyčerpaniu učiteľov viesť - nespokojnosť, nervozita, poruchy spánku, izolovanie sa/nezapájanie sa do kolektívu, zmeny nálad, prechod do apatie až k depresii.

         Boli nám ponúknuté rôzne zaujímavé spôsoby nazerania na problémy a viaceré spôsoby riešenia, motivácie a podnecovania žiakov k menej tradičnej práci v škole a hľadaní spôsobov vzájomnej efektívnej komunikácie a spolupráce, vnímanie a prijímanie inakosti, budovanie schopnosti empatie.

         Mali sme možnosť diskutovať s lektorom priamo zo Španielska, ktorý nás oboznámil s environmentálnou tematikou a jej ponímaním a riešením priamo na ostrove Tenerife. Navštívili sme základnú školu počas vyučovania, jednotlivé vyučovacie hodiny, prezreli sme si učebne, vnútorné aj vonkajšie priestory školy.

         Vďaka Erasmu všetky získané vedomosti, zručnosti, kompetencie a schopnosti aplikujeme a uplatňujeme  v praxi pri pedagogickej práci so žiakmi. Zavádzame inovatívne metódy a formy vyučovania. Podporujeme aktivitu žiakov učiť sa cudzí jazyk a preveriť svoje komunikačné schopnosti v cudzom jazyku v praktických situáciách.

         Motivujeme žiakov k nadviazaniu medzinárodných kontaktov so svojimi rovesníkmi zo zahraničných škôl a k ďalšiemu rozvoju komunikačných zručností. Snažíme sa, aby mali hodiny pozitívny charakter. Vo vzdelávaní žiakov využívame cudzí jazyk a metódu CLIL.

       Vzdelávanie nám poskytlo cestu plnú zážitkov, skúseností, odvahy a prekonanie jazykovej bariéry pod dozorom výborných odborníkov a lektorov. Kurz zlepšil naše učiteľské zručnosti, inšpiroval nás k podpore inkluzívnejšieho a globálnejšieho prostredia v triede. 

  • Informácia pre rodičov budúcich prvákov

    Vážení rodičia, hoci sme všetkých, ktorí vyplnili elektronickú prihlášku, informovali prostredníctvom mailov, radi by sme informáciu o harmonograme zápisu do 1. ročníka zverejnili aj prostredníctvom našej stránky. Keďže prihlášky prichádzali aj dnes, s definitívnym rozdelením detí na zápis sme čakali dlhšie ako zvyčajne.

    Vzhľadom na počet podaných prihlášok sme zápis detí rozdelili nasledovne:

    8. 4. 2024, 14:00 – 17:00 hod. – iba deti, ktorých priezvisko začína na písmená A – K, (iba klasické triedy),

    9. 4. 2024, 14:00 – 17:00 hod. – iba deti, ktorých priezvisko začína na písmená L – Ž, (iba klasické triedy),

    9. 4. 2024, 14:00 – 17:00 hod. – všetky deti, ktoré majú záujem o APROGEN, ale v prípade nezaradenia do tejto triedy budú navštevovať našu školu,

    10. 4. 2024, 14:00 – 17:00 hod. – deti, ktoré majú záujem o APROGEN, ale v prípade nezaradenia do tejto triedy budú navštevovať inú školu,

    10. 4. 2024, 14:00 – 17:00 hod. – všetky deti, ktoré budú navštevovať triedu pre deti s PAS bez mentálneho postihnutia v elokovanom pracovisku v Opatovej. Zápis prebehne v Opatovej.

  • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

    Vynikajúce výsledky dosiahli naši recitátori v okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktoré sa 4. apríla 2024 konalo v Melčiciach - Lieskovom.

    I. kategória

    Poézia: Felix Martinus, 4. A - 3. miesto

    III. kategória

    Poézia: Frederik Martinus, 8. B - 3. miesto

    Próza: Filip Čulák, 8. A - 1. miesto s postupom do krajského kola

               Sofia Miškolciová, 9. B - 3. miesto

    Všetkým žiakom srdečne blahoželáme a Filipovi prajeme veľa úspechov v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 22. apríla 2024 v Bzinciach pod Javorinou.

  • Veľkonočné tvorenie

    V pondelok 25. marca 2024 zavítali do 3. C manželia Ľudmila a Milan Katonovci, ktorí sa spoločne venujú výrobe medovníčkov, slamených ozdôb a zdobeniu veľkonočných kraslíc. Pre deti si pripravili tvorivé dielničky. Tretiaci sa naučili, ako sa pletie veľkonočný korbáč a zdobia kraslice pomocou slamy. Pani Katonová deťom predviedla aj iné techniky zdobenia. Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na ďalšiu spoločnú akciu!

  • Návšteva jedinečného kostola

    Kostol Narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom svojou jedinečnou štukovou výzdobou interiéru patrí medzi najväčšie skvosty regiónu i Slovenska. Pre samotných reštaurátorov je cťou byť súčasťou objavovania kúska histórie práve na tomto mieste. Špecifický je šesťuholníkový základ kostola, ktorý sa na Slovensku objavuje veľmi zriedkavo. 25. marca 2024 sme navštívili presbytérium, kde práve prebiehajú reštaurátorské práce a umelci odkrývajú fresky centimeter po centimetri. Dozvedeli sme sa, že v počiatočných prácach pri čistení tejto časti nazmetali 8 kg pavučín. Sprevádzal nás pán dekan Blažej Čaputa a reštaurátor pán Jaromír Hánečka.

  • Ponožková výzva

    21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu a spája sa s Ponožkovou výzvou, ktorej cieľom je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Vedeli ste, že ide o symbolický dátum, ktorý je odvodený z číslic 3 a 21? Pri uvedenej diagnóze ide totiž o moment, kedy sa na 21. chromozómovom páre neobjaví očakávaná dvojica, ale ojedinelá trojica chromozómov. A viete prečo práve ponožky? Pretože tvar chromozómu pripomína ponožku. A prečo má byť každá odlišná? Pretože práve to, že každý človek je iný, robí náš svet pestrejším, zaujímavejším a krásnym. Rozdielnosť nás učí tolerancii, rešpektu a snahe porozumieť si navzájom. Naši žiaci aj kolegovia sa zapojili do tejto výzvy a v uvedený deň prišli do školy s rozdielnymi ponožkami na nohách, aby tak šírili posolstvo ľudskej jedinečnosti.

  • Biologická olympiáda

    V okresnom kole Biologickej olympiády našu školu úspešne reprezentovali Alica Kubínyiová a Alexandra Bartošová z 8. A. Alexandra sa stala úspešnou riešiteľkou, Alica sa umiestnila na krásnom 2. mieste a postúpila do krajského kola, v ktorom skončila na výbornom 4. mieste. Blahoželáme!

  • Korčuliarsky kurz

    V mesiaci marci sa naši druháci zúčastnili korčuliarskeho kurzu. Žiakom sa venovali skúsení inštruktori a deťom sa korčuľovanie veľmi páčilo. Zaujalo ich aj hokejové múzeum. Posledný deň čakala na každého žiaka medaila a Ľadový diplom za úspešné zvládnutie kurzu.

  • Ladovská zima na Trenčianskom hrade

    Naši žiaci zo 4. B sa na výstave diel Josefa Ladu na Trenčianskom hrade zoznámili so životom a tvorbou tohto významného českého maliara, ilustrátora a autora moderných rozprávok pre deti. Okrem obrazov mali možnosť pozrieť si aj autorove knihy, scénu z filmu o vojakovi Švejkovi, či na vlastné oči vidieť kostýmy, ktoré Josef Lada navrhol do rozprávky Hrátky s čertem. Okrem obohacujúcej výstavy si naplno užili aj slnečné počasie, ktoré celý zážitok len umocnilo.

  • Deň vody

    22. marca 2024 sme si v našej škole pripomenuli Svetový deň vody. Najskôr sme si prostredníctvom školského rozhlasu vypočuli dôležité informácie o vode a jej význame pre všetko živé. Neskôr na nás v školskej jedálni čakala ochutnávka zdravých nápojov a ďalšie aktivity súvisiace s vodou.

  • Daren pre vás

    Marec je mesiacom knihy a nielen tej slovenskej, ale aj anglickej. Náš žiak Daren Klimčo zo 7. C nahral pre všetkých žiakov našej školy malý darček. Jeho angličtina je vskutku obdivuhodná a túto nahrávku príbehu o malej rybke venuje vám. 

    Daren pre Vás (youtube.com)

  • Viem, kde žijem

    V mesiaci marci sa žiaci 4. oddelenia ŠKD tvorivo zapojili do aktivít na tému Viem, kde žijem. Nielenže sa naučili piesne o Trenčíne, ale aj kreatívne ilustrovali jednu z nich - Na trenčianskom moste fialôčka rastie. Vyrobili aj fialky z krepového papiera. Ich maľované piesne nájdete na nástenke pri hlavnom vchode A. Pozývam vás pozrieť si ich originálne prevedenie. Autorom kresby Trenčianskeho hradu je Michal Gago z 2. D. Všetkým zúčastneným deťom z nášho klubu ďakujem.

    Eunika Ciesarová

  • Oznámenie o riaditeľskom voľne

  • Zápis žiakov do 1. ročníka

  • Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo

    Veľkú radosť nám 4. marca 2024 urobili naši recitátori. V obvodnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín dosiahli krásne úspechy.

    I. kategória

    Poézia: Radovan Bartaloš, 3. D - účastnícky diplom,

    Próza: Dorian Javorek, 3. A - 3. miesto

    II. kategória

    Poézia: Timotej Sedláček, 6. B - 3. miesto

    III. kategória

    Poézia: Frederik Martinus, 8. B - 1. miesto s postupom do okresného kola

    Próza: Filip Čulák, 8. A - 1. miesto s postupom do okresného kola

               Sofia Miškolciová, 9. B - 2. miesto s postupom do okresného kola

    Srdečne blahoželáme a prajeme ďalšie krásne úspechy v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 4. apríla 2024 v Melčiciach - Lieskovom.

  • Pozvánka na Deň otvorených dverí

  • Víťazstvo vo vybíjanej

    Dňa 27. 2. 2024 sa žiačky 7. B, 7. C a 6. C zúčastnili základného kola turnaja vo vybíjanej. Po víťazstvách nad ZŠ Východnou a ZŠ Melčice - Lieskové získali prvé miesto a vybojovali si postup do okresného finále. To sa bude konať 11. marca a všetci im budeme držať palce.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Kubranská 80, 911 01 Trenčín
    Kubranská 80
    911 01 Trenčín

    Poloha vchodu do areálu školy:
    N 48º 53.600´, E 018º 04.732´
  • sekretariát: +421327434008

    vedúca ŠJ: 0911046615

Fotogaléria